L’Ou com Balla a Cerdanyola, per tercer cop

L'ou com balla a Cerdanyola

Per tercer any, l’Ou com Balla torna a Cerdanyola. Igual que els dos anys anteriors, s’intentarà fer ballar l’ou a la font que s’instal.larà davant de la Rectoria de l’Església de Sant Martí. Aquesta històrica tradició té llocs a moltes poblacions de Catalunya el dia del Corpus Christi i consisteix en col·locar un ou buit, amb un punt de cera per tapar el forat pel qual s’ha buidat, sobre el raig d’aigua d’un brollador d’una font, de manera que giravolti sense caure.

La font, habitualment, es guarneix amb flors i fruites del temps, com les cireres amb les quals es cobreix la tassa de la font, o la ginesta i els clavells.

La interpretació més comuna és que l’ou representa l’hòstia consagrada, la forma de l’aigua el calze de la sang de Crist, i les cireres madures i fruites que ho adornen la mateixa sang de Crist, en clara al·lusió a la festa del Corpus Christi. La primera documentació del costum és a la catedral de Barcelona el 1636, però es desconeix si provenia d’abans. Hi ha historiadors que diuen que a Barcelona es feia ja a l’any 1440, encara que no es disposa de documentació al respecte.

L’Ou Com Balla torna a Cerdanyola per tercer any

Altres interpretacions apunten a la representació de la plenitud de la primavera, ja que tant l’ou, com l’aigua o l’abundor de flors són interpretacions simbòliques de fecunditat i regeneració, pròpies de l’estació primaveral en plena vitalitat. També hi ha qui considera que va néixer com una distracció dels nobles del carrer Montcada mentre esperaven el pas de la processó.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *