No és una pregunta retòrica. Als EE.UU. ja fa anys que es parla dels “News Deserts”, o deserts informatius. Son aquells llocs on ha desaparegut per complert la premsa local. Ja hi ha 200 comtats sense cap mitjà local. I en altres 1.500 (el 50 % del total) només hi ha un mitjà, que en molts casos és el que allà defineixen com un “ghost newspaper” o mitjà fantasma, que és només un tímid record del que va ser temps enrere, i que està en risc de desaparició. Si voleu més info, visiteu usnewsdeserts.com.
El resultat? Greus problemes socials, cada dia son més importants. Comunitats desestructurades, on la gent no sap el que proposen els polítics locals, el que organitzen les seves entitats culturals… D’acord, existeixen les xarxes socials. Però les xarxes no asseguren una informació completa, estructurada, contrastada i regular de les informacions més rellevants que ens afecten. Són una altra cosa… a més de ser la principal porta d’entrada de les “fake news”. I els mitjans electrònics no acaben de quallar a nivell econòmic.
La situació comença a ser tan preocupant (repeteixo, la meitat del país està en perill de quedar-se sense premsa local) que moltes institucions o empreses com Google han llençat programes per ajudar gratis als emprenedors que vulguin posar en marxa projectes de premsa local. Tot això em fa pensar que sovint no valorem en la seva justa mesura algunes joies que tenim al nostre abast com l’existència d’aquesta mateixa revista, del Cerdanyola Al Dia o del Cerdanyola.info (hi parlaré amb més detall la setmana que ve) i la gran importància de la feina que fan els seus professionals. Llarga Vida a la premsa local!
Publicat originalment al TOT Cerdanyola
One thought on “La importància de la premsa local (1ª part)”